Farmington High School

Davis School District   Farmington, UT

project size

405,000 sf

project contact

Jeanne Jackson, FAIA, LEED, AP

Alex Booth, AIA

completed

2018

awards

2019 A4LE James D. MacConnell Award Finalist

2019 Learning by Design | Honorable Mention

2019 American School and University Magazine, Citation

2019 Award of Merit | Engineering News Record

 

about

Farmington High School was designed as a “High School for the Future” that will accommodate a project-based blended learning curriculum, provide flexibility for the unknowable future needs of students and inspire young people and faculty alike while meeting a strict budget and extremely aggressive energy use goals.

The plan includes 12 “Learning Suites,” each containing between five and seven various-sized classroom spaces surrounding an inviting and highly visible collaboration area. Teachers home-base in private offices adjacent to the Learning Suites, utilizing the place most suited to their teaching platform and class size each day. Learning suites provide added security with automatic locking entrance doors and exits directly to the exterior, even from the second floor, allowing the suites to be easily evacuated. 

Food service is located on both levels and includes amphitheater style stairways which are also used for lecture seating. The library reading space flows out to the second floor dining area. An “Events Entry” and lobby with concessions, ticketing and restrooms leads into the Performing Arts and Athletic wing and can be closed off from the rest of the school for after-hours community access. The second-level fitness area, weight room and dance room are designed to allow a 50% longer indoor running track as requested by students during design; the second-level track “link” doubles as a year-round batting cage.

Building systems include geothermal heating and cooling, healthy and quiet thermal displacement ventilation and LED lighting throughout. Learning Suites are oriented to face either north or south; south facing rooms are shaded by large overhangs that also provide a covered outdoor learning place. The bus canopy facility on the southeast corner of the site not only protects the buses, but will accommodate enough photovoltaic panels to power nearly all of the school’s energy needs.